top of page

Mitä ottaa huomioon kaamosvaelluksella? 7 vinkkiä

Kaamos, tuo harmauden ja pimeyden lumoava aika. Onko kaamos todella, niin pimeätä kuin kuvitella, vai onko se hetken nautinto meille etelässä asuville? Joka tapauksessa kaamosvaelluksella on hyvä huomioida muutama ylimääräinen seikka verrattain tavalliseen talvivaellukseen tai varsinkin kesäiseen vaellukseen. Varsinkin mikäli kaamosvaelluksesta haluaa nauttia.


Alla seitsemän esimerkkiä paremman kaamosvaelluksen mahdollistamiseksi.


Ensiksi - otsalamput

Ennen kuin tarkastelemme tarkemmin, miksi otsalamput on hyvä olla mukana, voisimme miettiä miltä kaamosvaelluksella näyttää? Pääsääntöisesti hyvin pimeältä;

tai harmaalta:

Joka tapauksessa hyvin kauniilta.

Otsalamput ovatkin listan kärjessä, eikä vähintään siksi, että otsalamppuja tulee olla aina mukana kaksin kerroin. Mukaan lähtevien otsalamppujen tulisi olla ladattavia tai ladattavia ja pattereille toimivia. Tämä varmistaa, että valoa on tarjolla joka tapauksessa taivaan sitä tarjotessa vain muutaman tunnin ajan. Samalla virrankesto, joko pattereilla tai akun avulla on hyvä testata ennen reissulle lähtöä myös kovemmissa pakkaskeleissä. Jopa laadukkaimmat mallit voivat akkuineen olla herkkiä koville pakkaskeleille. Muistathan myös telttaillessa kunnioittaa akkujen virran säilymistä, eli akut kainaloon paremman puutteessa.


Toisena, GPS-laite

Kartta ja kompassi se olla ja pitää! Ei nyt ihan näinkään, toki ilman näitä kahta ei kannata kovin kauas erämaahan mennä. Viime kaamosvaelluksen jo ensimmäisenä päivänä halusimme turvautua Garminin GPS:n tuomaan karttapalveluun ja GPS:n osoittamaan suuntaa, että löysimme tiemme läpi sakean lumisateen. Tässä lumimyräkässä GPS-käsilaite oli korvaamaton apu reissun etenemisen osalta. Kartta ja kompassi tässä myös auttavat kun suunta on otettu hyvissä ajoin. Ihmisellä, jostain kumman syystä, on tapana kulkea ympyrää kun näkyvyys heikkenee. GPS:tä pystyt helposti tarkistamaan jo kuljetun reitin, joten tiedät, että et ainakaan ympyrää kierrä.

GPS-laitetta ei kuitenkaan joka reissulla tarvitse, mutta silloin kuin sitä tarvii, on se korvaamaton apu. Puhumattakaan, että satelliittiviestimellä pystyy lähettämään hätäavun pyynnön ja viestimään avuntuojien kanssa kännykkäverkkojen ulkopuolella. Eiköhän talvella oteta niin sanotusti parempaa GPS mukaan. Sarjassamme halpa vakuutus.



Kolmantena, teltta

Vakuutuksista puheen ollen, teltta on varsin halpa henkivakuutus ja luokin suurta turvaa talvivaelluksella ja kaamosvaelluksella. Suunnittelemme monesti talvivaelluksemme joko tupien tai tupien ja telttailun varaan. Ahkion kanssa vaeltaessa teltta ei vie paljoa tilaa, eikä tuo paljoa painoa suhteessa sen luomaan turvaan. Meillä onkin yleensä Helsportin Fjellheimen Pro 3 Camp mukanamme, mutta aina sitä emme kuitenkaan käytä.

Ennen kuin lähtee pitkälle talvivaellukselle keskelle erämaata, tulisi talvitelttailua kokeilla helpoissa olosuhteissa. Talvitelttailun perussalojen tunteminen helpottaa varsinkin hätätilanteessa tai kovassa myrskyssä teltan pystyttämisessä, sekä teltassa operointia talvisaikaan. Tällaisissa tilanteissa, jokainen eräilijä varmasti olisi halunnut nukkua vaikka omalla takapihallaan ennen kuin joutuu pystyttämään telttaa talvisessa myrskyssä ensimmäistä kertaa. Samalla, jos 2 on 1 periaatetta ei noudata teltan osalta, noudata sitä kaarten osalta tai ota tarppi kaveriksi.



Neljäntenä, lämpimät ja kuivat vaatteet

Kylmyys, tuo pirulainen mitä varten taistelemme puolisen vuotta joka ikinen vuosi ja joinain nautinnollisina juhannuksina myös, vai kuinka? Kylmyys ei ole pahasta, jos sitä varten on varautunut. Untuvatakki taukotakkina ja sen pitäminen kuivana, menee halpojen henkivakuutusten kerhoon heittämällä huits haits, mitä kovinkaan vakuutusyhtiö ei tarjoa. Samalla useamman alukerraston mukana kantaminen ei ole pahitteeksi. Toisen alukerraston ollessa aina kuiva, jos pidät sen kuivana. Alukerraston osalta ei ole suositeltavaa säästäminen. Alukerraston kuivana pysymiseen vaikuttaa moni seikka, mutta myös valitsemasi takki. Makukysymyksiä sanoi kuoritakin keksijä, mutta toinen laittoi hengittävästä kankaasta valmistetun takin päälle. Molemmissa on puolensa, kuoritakki pitää nätisti ulkopuolelta tulevan kosteuden loitolla kun taas kangastakki päästää sisältä tulevan kosteuden paremmin pois. Makukysymyksiä voisipa sanoa.

Kumpi on parempi kuivana pysymisen osalta, kuori- vai kangastakki?

Viidentenä, suojaa silmäsi

Lumimyrskyt voivat yllättää ihan koska vaan ja ihan missä vaan, joten suojaa tarvitaan myös kaamosvaelluksilla silmiin. Keväisillä vaelluksilla suojaa tuovat lasit ovat välttämättömät, että lumisokeus tai silmienvaurioituminen ei tule kyseeseen. Kaamoksen aikaan aurinko ei paista, mutta lasit tuovat aina suojaa. Kunhan et pidä niitä otsallasi niin pitkää, että niihin jäätyy mukava kerrasto ja laseista tulee käyttökelvottomat.


Kuudentena, kelit

Kelit nyt vaihtelevat aina, mutta kaamosaikaan voi olla plussakelejä tai jopa -40 asteen pakkaskelejä. Kuinka siis varautua? Mitä lämpimämmät vaatteet sinulla on mukana sitä huolettomammin pärjäät alhaisimmissa lämpötiloissa. Ylimääräisestä painosta viis veisaten. Kelien taas siirtyessä plussan puolelle, huolehdithan suksistasi sen mukaisesti ottaen mukaan esimerkiksi jäätymisenestoainetta ja miettien kuinka usein skinejä kannattaa käyttää. Suojakelissä lumi on skinien pahin vihollinen.

Samalla, taivas voi tuoda mitä mielenkiintoisempia elementtejä eteesi. Kirkas tähti - ja kuutaivas voivat valaista reittiäsi, mutta kaamosaikaan herkästi saattaa olla myös pilvistä, joten aivan autuaasti tähän ei voi luottaa. Ken tietää, ken katsoo säätiedotusta.


Seitsemäntenä, aika

Eteneminen keväthangilla on huomattavasti nopeampaa kuin talvisaikaan kaamoksen vallitessa. Piste. Kaamosaikaan lumi ei ole ehtinyt kovettua vielä, joten hiihtäminen ja eteneminen yleisesti on yksinkertaisesti hiukan verkkaisempaa. Varaa siis aikaa, että ehdit nauttia myös kaamoksen harmaudesta, eikä koko reissu ole pelkkää suorittamista.


Siitä seitsemän vinkkiä paremman kaamosvaellukseen mahdollistamiseksi. Ai niin, mikäs tämä 2 on 1 periaate talvivaelluksessa on? Yksinkertaisesti kriittisiä välineitä, kuten otsalamppuja, varasauvoja, alukerrastoja tulisi olla yhden sijaan aina kaksi. Kesällä ja valoisassa sitä aina keinot keksii, mutta talvi ja kaamos ei aina kysele sinun viihtyvyyden perääsi, joten varaudu sinä paremmin.


Siinä kaikki. Mitä sinä otat mukaan aina kaamosvaellukselle?


J-T

Comments


bottom of page